Dit blog starte ik ooit als MediaCoach voor Bibliotheek Midden-Brabant. Een stukje geschiedenis van al mijn activiteiten rondom mediawijsheid. Voor recent werk als zelfstandig MediaCoach en meer zie: http://saskiadellevoet.nl

woensdag 23 september 2009

Stad op Stelten: Bibliotheek Heyhoef en MFA De Boemerang op Stelten

‘Aan tafel!’ is een thema dat we met beide handen aangrijpen om vorm te geven in een stad op stelten samenwerking. Het kinderboekenweekthema verbinden we aan techniek.
In alle klassen van BS De Boemerang zijn er activiteiten. Een smakelijk bezoek van de biebjuf voor de groepen 1-2 en het kinderdagverblijf. Kent u de boekjes Burgerbennie en Lassa doet boodschappen? Daarop worden de kinderen interactief getrakteerd terwijl ze prenten via een beamerprojectie zien.


Om nog meer van het verhaal te smikkelen, krijgen de kleuters aansluitend een muziekworkshop over de hamburger-etende Bennie, hoofdpersoon uit het boekje.


Maar hoe ziet hun eigen Burgerbennieverhaal eruit? Dat verwerken ze creatief in tekeningen met tekst. Kinderen houden van computers en van eigen creaties. Groep 6 en 7 vindt dat ook lekker: zij gaan met de mediacoach van de bibliotheek een heus digiboek maken voor de kleuters. De groepen 8 gaan het eindresultaat voorlezen in de kleutergroepen. Het kinderdagverblijf krijgt een exemplaar zodat ook zij mee kunnen genieten van Bennie’s avontuur. Ook komt het boek op het kinderboekweekblog van Bibliotheek Midden-Brabant.


Deze activiteiten samen vormen een sprekend voorbeeld waarin de speerpunten leesbevordering, mediawijsheid en cultuureducatie vloeiend in elkaar overgaan.


Een mooie verbinding leggen ook sociaal-cultureel werk en het kinderdagverblijf van Kinderstad: zij gaan samen koken en verzorgen een culturele kook- en eet bijeenkomst. Dat wordt smullen!


Wat verrukkelijk allemaal en dit is nog niet eens alles!


• Theater Erwazzus geeft de voorstelling Smakelijk Lezen
• De bibliotheek verzorgt een thema speurtocht
• Er is een  workshop fotografie in een supermarkt!
• Al die foto’s verwerken we heerlijk creatief in een kalender, een informatief digiboek of een fototentoonstelling in de bibliotheek zodat iedereen in de wijk mee kan genieten.
• MFA de Boemerang vertoond op hun filmavonden lekkere films waarin eten een rol speelt.


Voor de BSO loopt de camera tijdens ‘Eten in de Kast’ met een soortgelijke opzet als ‘Achterwerk in de kast’: de kinderen worden gefilmd, terwijl ze in de ‘kast’ iets over eten vertellen, voorlezen of zingen. Deze filmpjes komen op het kinderboekenweekblog van de Bibliotheek.


Al met al een smakelijke Boemerang op stelten!


Op de hoogte blijven? Abonneer u op dit blog en lees hoe alle vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant met hun partners invulling geven aan Stad op Stelten!

Geen opmerkingen: